Tych produktów nie łączymy

Wydawałoby się, iż łosoś z brokułem, produkty polecane wszystkim osobom na diecie, to para idealna, wprost stworzona dla siebie. Nic bardziej mylnego – nie należy łączyć ich ze sobą. Mariaż ten, mimo iż smakuje wyśmienicie, jest bardzo niekorzystny i powinniśmy jak najszybciej… wystąpić o rozwód!

rozwod

Zdrowe produkty są nie zawsze… zdrowe, a wszystko zależy od towarzystwa, w jakim zostaną podane. Jak się bowiem okazuje, istotną kwestią jest odpowiednie komponowanie posiłków. Zatem, zanim wrócimy do kuchni, warto przeczytać, jakich produktów nie wolno łączyć ze sobą. Dieta powinna być sprzymierzeńcem naszego zdrowia, a nie wrogiem. Jak mawiał Hipokrates, uznawany za ojca medycyny „Niech żywność będzie twoim lekarstwem, a lekarstwo twoją żywnością„.

Ryby i warzywa kapustne

Ryby morskie są nieocenionym źródłem jodu, a warzywa kapustne, do których zaliczają się wspomniane wcześniej brokuły oraz kapusta, brukselka, kalafior i kalarepa, wiążą jod, przez co uniemożliwiają jego wchłanianie. Oczywiście z brokułów, jak i z jego ziomków, rezygnować nie można, są szalenie zdrowe, tylko należy łączyć je z innymi potrawami, np. niesamowicie dobrze komponują się ze stekami wołowymi, gdyż zawierają dużo witaminy C, która wspomaga przyswajanie żelaza, a tej w wołowinie nie brakuje. Zatem Kochani, warzywa kapustne jedzmy z mięsem, a ryby morskie parujmy z sałatą lub batatami.

Ryby i olej

Ryby to znakomite źródło zdrowych kwasów omega-3, natomiast oleje, których używamy do smażenia, zwłaszcza olej słonecznikowy, zawierają kwasy omega-6, także wyjątkowo korzystne dla naszego zdrowia. Omega-3 są przyjacielem mózgu, oczu, serca, skóry i stawów, natomiast omega-6 wzmacniają układ nerwowy, odżywiają skórę, włosy i paznokcie. Wydawałoby się, iż jest idealnie. Niestety nie. Pojawia się bowiem pewien haczyk. Kwasy wykazują działanie zdrowotne solo. W połączeniu stanowią kiepską parę, bo omega-6 eliminują omega-3, co powoduje niekorzystne skutki dla organizmu i przyczynia się do… szybszego starzenia się. To oznacza jedno – ryb nie smażymy! Najkorzystniejsze są gotowane, pieczone i grillowane. Zresztą, nie od dziś wiadomo, iż panierka jest wrogiem płaskiego brzucha. Lepiej o niej zapomnieć.

Pomidor i ogórek

Hiszpańskie gazpacho, sałatka grecka, polskie surówki i wiele wiele innych – istnieje sporo przepisów kulinarnych, w których znajdziemy mariaż pomidora z ogórkiem, w dodatku całkiem udany i smakujący wybornie, ale nie do końca korzystny. Ogórek to mały złodziej, jeżeli połączymy go z pomidorem, ograbi go z witaminy C. Wszystko za sprawą enzymu askrobinazy. Podobnie zachowa się w przypadku papryki, cebuli, cykorii, natki pietruszki i sałaty, dlatego ogórki najlepiej spożywać oddzielnie, np. w postaci mizerii, tylko nie ze śmietaną, drodzy odchudzający się, ale z jogurtem greckim.

Pomidor i twaróg

Kanapka z twarogiem i plasterkiem pomidora, och ach, każdy się skusi, a niestety nie powinien! Dietetycy przestrzegają, że pomidor zawiera silne działające kwasy, które w połączeniu z wapniem, głównym składnikiem białego sera, wchodzą w reakcję. W efekcie tworzą się nierozpuszczalne kryształki, które blokują stawy i powodują silny ból podczas poruszania się. Wniosek nasuwa się sam przez się, zamiast pomidora, na kanapkę z twarogiem, lepiej położyć plaster ogórka.

Kawa, herbata, nabiał

„Takich dwóch jak nas trzech, to nie ma ani jednego”, zwykł mawiać Kubuś Puchatek. Niestety to prawidło nie sprawdza się w przypadku kawy, herbaty i nabiału. Zawarty w kawie i herbacie kwas szczawiowy wiąże się z wapniem z nabiału, tworząc szczawiany, które odkładają się w drogach moczowych w postaci kamieni. Co więcej, w tym połączeniu, wapń nie zostaje przyswojony przez organizm, bo jest związany z kwasem, dlatego dla zdrowotności, twaróg, jogurty oraz ser żółty najlepiej popijać wodą, nawet podczas śniadania. Co ciekawe, jeśli do herbaty lub kawy dodamy mleko, to szczawiany z tych napoi zwiążą się z wapniem z mleka, przez co, nasz organizm przyswoi wapń z sera lub jogurtu.

Herbata i cytryna

Jak tu żyć? Zapewne takie pytanie padnie z ust większości z Was, kiedy zapoznacie się z kolejnym toksycznym związkiem. Naukowcy z całego świata uważają, iż herbata z cytryną może powodować chorobę Alzheimera. Kiedy znajdujący się w listkach herbaty glin, łączy się z sokiem cytryny, powstaje szkodliwy cytrynian glinu, który odkłada się w różnych tkankach, między innymi w mózgu. Na pocieszenie powiem, iż zielona herbata, będąca sprzymierzeńcem odchudzających się, smakuje najlepiej solo, bez żadnych dodatków.

Herbata z ciastem drożdżowym

Kolejna para, która razem nie jest w stanie się „dogadać” i lepiej ją rozdzielić, to ciasto drożdżowe i herbata. Wiem, że ta separacja jest bolesna, bo kto nie lubi podwieczorków, zwłaszcza zimową porą, kiedy rozkładamy się wygodnie w fotelu, sączymy gorącą herbatę i zjadamy pyszną jak diabli babkę drożdżową? Chyba tylko masochista. Niestety, zawarte w herbacie garbniki ograniczają wchłanianie witaminy B1, która znajduje się w drożdżach. Dlatego, jeśli nie możemy oprzeć się temu kuszącemu połączeniu, to warto zjeść później kilka orzechów, ewentualnie kawałek pieczywa pełnoziarnistego, aby uzupełnić straty. Podobno witamina B1 nazywana jest przez niektórych witaminą nastroju, gdyż ma pozytywny wpływ na nasze samopoczucie.

Jaja i ziemniaki

Jajka i ziemniaki to kolejne połączenie, z którego powinniśmy zrezygnować, jeśli chcemy w pełni korzystać z wartości odżywczych zjadanych przez nas produktów, a nie łykać na każdym kroku suplementy witaminowe. Ziemniaki zawierają szczawiany, które hamują przyswajanie wapnia oraz żelaza znajdujących się w jajkach.

Mięso i czerwone wino

Wołowina, wieprzowina, wątróbka i dziczyzna komponują się z czerwonym winem wręcz fenomenalnie. Soczysty stek i kieliszek Cabernet Sauvignon uwiodą każdego. Niestety mam dla Was prawdziwą bombę, czerwone mięso i czerwone wino nie lubią się! Mięso to nieocenione źródło żelaza, a zawarte w winie garbniki ograniczają jego wchłanianie. Dietetycy radzą, aby potrawy mięsne serwować z wodą mineralną… wrrr!

59 komentarzy do “Tych produktów nie łączymy

  1. Witam dobrze się dowiedzieć, o tym czego nie wolno łączyć. Muszę się jeszcze przyznać do tego, że ja sporo razy niektóre z nich łaczyłęm i teraz tak myślę może warto by było udać się do lekarza, na jakieś badania w celu sprawdzenia, czy czasami nie jestem, na coś chory. Dziękuję za ten artykuł, ponieważ otworzył mi oczy na pewne sprawy.

  2. Eeee? Ogórek i pomidor, że nie? A pomidorek i twarożek, że też nie? Załamany jesteś. Przecież te połączenia to są właściwie obowiązkowe na śniadanie czy kolację… Co do herbaty z cytryną, też jestem zdziwiony bo zawsze się ją w okresie przeziębień podaje przecież… Widzę, człowiek dużo się musi nauczyć jeszcze.

  3. Czy ktos kiedys slyszal ,ze sekcja zwlok wykazala iz przyczyna smierci bylo np spozywanie herbaty z cytryna? jem co chce

  4. Co do herbaty z cytryną to kwas cytrynowy wiąże się z glinkiem zawartym w liściach ale wystarczy wyjąć torebkę z herbatą i wcisnąć sok do już zaparzonego płynu i wszystko będzie dobrze:)

  5. Pamiętam kiedyś legendę, że nie powinno się jeść pomidora z ogórkiem (choć już nie wiem jakim), bo taka parka potrafi zalegać w żołądku nawet 24h.
    Osobno są trawione w miarę szybko.

  6. O niektórych połączeniach nie miałam zielonego pojęcia, ale co do cytryny w herbacie to wystarczy wyciągnąć torebkę po zaparzeniu i dopiero potem wcisnąć cytrynę, wtedy nie powstaje żaden toksyczny związek i można się delektować pyszną herbatką z cytryną.
    AniaXXX

    • Sądzę, że w tej atmosferze miłość połączyć można wyłącznie z prokreacją. Obawiam się, że seks został uznany za szkodliwy. W połączeniu z czymkolwiek, oczywiście. :) Pozdrawiam.

  7. Z tym połączeniem ogórka i pomidora nie należy popadać w paranoję. Witamina C nie występuje tylko i wyłącznie w pomidorach, więc, jeśli w sałatce jest pomidor i ogórek, należy ją zjeść z apetytem, a nie z paniką i pytaniem „i co teraz będzie”. Organizm pobierze sobie witaminę C z czegoś innego niż pomidor, np. z koperku, który zazwyczaj jest w sałatkach.
    Tym, którzy nie wpadają w paranoję polecam sałatkę z pomidora z ogórkiem, cebulką, rukolą i koperkiem
    http://bulkazchlebem.pl/salatka-z-pomidora-z-ogorkiem-cebulka-rukola-i-koperkiem/

  8. Co jakiś czas ktoś sięga po sensacje nie zgłębiając zagadnienia. Ot, tak po prostu, bo ma „niusa” ale z rzetelnym dziennikarstwem to ma niewiele wspólnego. Młodzi z dziennikarskimi ambicjami goniąc za sensacją gubią warsztat. A może po prostu chodzi im o nośne, nie do końca sprawdzone informacje? Ludzie i tak to kupią bez sprawdzania.

  9. najlepsze połączenia dla pań: marchewa z dziurką C i ogóras z dziurką D – to dopiero bomba witaminowa ;)

  10. moja teściowa ma 85 lat, pije herbatę z cytryną kilkadziesiąt lat kilka razy dziennie
    no i ma się dobrze
    łączyć to co smakuje, a nie to co przedstawiają celebryckie matoły

  11. Co do herbat to lepiej pic napary. Są przepyszne i zdrowe. Można takie dostać w sklepie od Gillian McKeith. Przepyszne są z Clippera. Oczywiście pijemy bez cukru!

  12. Ja znam jeszcze jedną parę produktów których nie należy łączyć, jest to marchewka i jabłko, podobno po ich połączeniu powstają nieprzyswajalne związki żelaza, pozdrawiam :)

  13. Mała uwaga…mam znajomych po sggw i żywieniu człowieka i pytałam ich kiedyś o związek pomidora i ogórka…owszem, nie powinno się łączyć pomidora z ogórkiem ale…kiszonym , nie surowym. Także proponuję poprawić błąd.

  14. Witaj, uważam że to bzdury i wszystkie w/w połączenia nagminnie stosuję. Wygląda na to, że szybko się zestarzeję i zejdę na kamienie nerkowe, nie mogąc się ruszyć z powodu straszliwego bólu stawów (choć niezbyt to odczuję bo będę miał alzheimera). Pozdrawiam, zajadając pyszną kanapkę z twarożkiem pomidorem i ogórkiem (popijając herbatą z cytrynką) (a do pracy jeszcze wezmę drożdżówkę z serem i popiję kawką i kolejną herbatą) no i życzę miłego dnia na diecie :)

  15. Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem.Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg!. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła coś rewelacyjnego!(idealnafigura24.pl).Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

  16. ehh.. wszystko co robimy jest niemoralne, nieetyczne lub niezdrowe.. jakie byloby zycie bez tradycyjnej herbatki z cytryna?
    Zastanawiam sie w jakich ilosciach i przez ile czasu nalezaloby spozywac te niezdrowe produkty ,aby faktycznie bylo szkodliwe? Czy sa na to badania naukowe? Czy poprostu cala dietetyka opiera sie na eleminowaniu zwiazkow, ktore na siebie reaguja negatywnie.
    Czy np: picie herbaty z cytryna np: 2-3 razy w tygodniu w jakim czasie negatywnie odbije sie na naszym zdrowiu ? Bo jesli niezdrowe dzialanie np: spozywania twarogu z pomidorami w ilosci 200g tygodniowo ma wystapic po 120 latach spozywania to .. jakos malo mnie to przeraza ;)

  17. Świetny tekst, tylko rzekomy cytat z Kubusia Puchatka, tak naprawdę pochodzi z Ziemi Obiecanej i przypisanie go miśkowi wzbudza pewien niepokój :)

  18. Mam ciekawostkę dotyczącą cytryny i herbaty. Poszukaj proszę o tym więcej info, by nie wprowadzać ludzi w błąd. Ta para groźna jest tylko w przypadku, gdy cytryna bezpośrednio ma styczność z liśćmi herbaty. Jeśli najpierw herbatę zaparzymy a potem odcedzimy i dopiero wtedy dodamy cytrynę to wtedy nic nam nie grozi.

    • Dziękuję za odwiedziny i komentarz. Chętnie wszystko zweryfikuję, czy możesz mi zatem podać źródło tej informacji? Ewentualnie źródła?
      Pozdrawiam serdecznie
      Aśka

      • To Ty prowadzisz blog więc rób to rzetelnie :-) Jan po prostu lepiej porusza się w google :-) i ma rację w odniesieniu do herbaty i cytryny, zresztą kombinacja ogórek/ pomidor też nie jest groźna, pod pewnymi warunkami. To samo tyczy ziemniaków i jaj, mięsa i wina itd. Rzetelność moja droga jest czasochłonna niestety, ale od niej zależy jak Cię postrzegają. Poza tym te wszystkie porady mają sens tylko wtedy, gdy założymy, że mamy identyczne ( 1:1) organizmy – a tak nie jest. Homo Sapiensto indywidualista, jednemu coś szkodzi a drugiemu to samo pomaga. Pozdrawiam i sukcesów :-)

        • Bracie Arnoldzie! Swoją rzetelną wiedzę czerpiesz tylko z internetu z google? No to gratuluję. Weź jakąś książkę do ręki. Internet to nie wszystko! Ps. Jesteś bratem Arniego z Terminatora?

        • a może ty arnoldku sam coś napiszesz? zamiast dawać „rzetelne” porady na forum!! każdy anonimowo jest odważny i potrafi krzyczeć na tych, którzy coś robią, a nie siedzą tylko w google

      • Też o tym słyszałem ostatnio. W tv napominali o tym. Co raz wymyślają coś by mieć o czym mówić. Swoją drogą cytryna nie tonie w herbacie i nie ma styku z fusami :-)
        Fajny zbiór przydatnych informacji , zapisuję w ulubionych.
        Polecam też komentarze o polskich lekarzach http://www.lekarz4u.net

    • Zgadza się. Chodzi jedynie o kontakt cytryny z liśćmi herbaty. Herbata odcedzona, bądź po wyjęciu z naczynia torebki, jest zupełnie niegroźna. Ludzie często coś tam usłyszą, ale nie do końca, a zaczynają przesadnie stosować. Miałam znajomego, który nawet łyka herbaty nie chciał ode mnie wziąć gdy była z cytryną-mimo że nie było fusów tylko torebka wyjęta ze szklanki przed dodaniem PLASTERKA cytryny.
      Żaden przesadyzm nie jest dobry. Stosowanie się do wszelkich powyższych zaleceń też byłoby już przesadą ;)
      Wszak rybę z kiszoną kapustą czy brokułami jada się „od zawsze”, tak samo jak nie wyobrażam sobie, by ci, których stać na dobrego wołowego steka, popijali go wodą ;)
      Ale w ramach ciekawostek można zapamiętać co nieco, choć za chwilę przeczytamy pewnie co innego, bo wcześniej czy później każda teoria żywieniowa napotyka kontrteorię.
      I tylko wodę z mózgu ludziom robią;]
      Pozdrawiam

    • A ja jestem zdania, że warto łączyć, natomiast z umiarem. Podczas swoje odchudzania łączyłam wiele posiłków wymienionych przez Ciebie. Ale regularnie je spożywałam dodatkowo stosując afrykańskie mango, które zakupiłam na http://najlepszadieta24.pl w efekcie zdecydowanie zmniejszył się mój apetyt. I w przeciągu 4 miesięcy udało mi się pozbyć 21 kg bez większego problemu.

    • Masz rację w sprawie cytryny i herbaty.To połączenie jest groźne tylko wtedy gdy włoży się cytrynę nie usuwając wcześniej liści z herbaty!

  19. Jej, Twoje teksty są naprawdę swietne :) Sam od paru lat cos pisze, jednak szczerze muszę przyznac, ze zestawiajac moje tresci z Twoimi, ja odpadam w przyslowiowych przedbiegach :) No naprawdę, chyle czola :) Rzadko kiedy zdarza mi się chwalic, bądź co bądź, jakas forme konkurencji, jednak Ciebie nie można po prostu nie pochwalic :D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>